חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

מהו טיפול התנהגותי

טיפול "קוגניטיבי-התנהגותי" (CBT) מורכב באופן טבעי משני חלקים –  טיפול קוגניטיבי (חשיבתי) וטיפול התנהגותי.

אז מהו למעשה החלק ההתנהגותי? ההסבר הפשוט ביותר, טיפול שבא לשנות את דפוסי ההתנהגות של אדם שאינם עוזרים לו ולעיתים אף מזיקים לו ממש. לשנות = לחזק את מה שמועיל ולבטל לחלוטין את מה שלא, באמצעות טכניקות שונות.

מה למשל יכול להיחשב דפוס התנהגותי בעייתי? דפוס שמוביל למצב הגורם חרדה, או לחילופין הימנעות ממצבים נורמטיביים בשל חרדה או פוביות שונות. הימנעות היא אחת הבעיות שעלולות ממש לפגוע באיכות חייו של מטופל ולהפריע לניהול אורח חיים תקין.

דוגמה: מטופל שעבר תאונת דרכים או נחשף לתאונה ברמה אחרת ופיתח פחד מנהיגה, פחד מחציית כביש או דברים דומים. יחד עם המטפל תנותח ההתנהגות שלו כדי לאבחן דפוסים "תוקעים" כמו הימנעות מלצאת מהבית או יציאה לכביש ראשי שמביאה עמה התקף חרדה וכן הלאה. בהדרגה, תחילה במסגרת חשיבתית עם המטפל (שינוי מחשבות כגון "אם אצא החוצה בטוח יקרה לי משהו נורא ואיום") ולאחר מכן במציאות יקבל המטופל מטלות הקשורות להתנהגות שזוהתה ודרכי התמודדות עימן כדי לנטרל את המצוקה ולהחזיר את השליטה לחיים.

כאמור במסגרת טיפול התנהגותי נעשה שימוש במגוון טכניקות. אחת מהן, למשל, נקראת טכניקת "טיפול בחשיפה" במסגרתו נחשף המטופל בהדרגה ובפיקוח המטפל למצבים אשר זוהו אצלו כמעוררים חרדות. המטופל מקבל כלים כדי ללמוד לשלוט בחרדה ולהתמודד עם המצבים המובילים אליה (למשל תרגילי חשיבה, תרגול נשימות, שיטות הרפיה ועוד). במהלך הטיפול חוקרים את הפרשנות שנותן המטופל למצבים בהם הוא נתקל, ולאחר שעושים יחדיו החלפה של דפוסי מחשבה הרסניים וביטויים פנימיים מזיקים במחשבות מועילות וחיוביות (בחלק הקוגניטיבי) עוברים גם לחלק המעשי של יישום המחשבות הללו בהתמודדות אמיתית עם היום יום של המטופל. זהו הטיפול ההתנהגותי.

במילה אחת – כן. אחוזי ההצלחה משתנים מעט בהתאם לסוג הבעיה בה מטפלים אולם בגדול השיטה עובדת.

מצד אחד ההדרגתיות שמאפשרת למטופל להסתגל בקצב שמתאים לו ומצד שני הנטייה לבדוק את הדברים כאן ועכשיו (ולא לנתחם היסטורית לאורך שנים) מביאות לתוצאות מהירות יחסית. המטרה היא להחזיר למטופלים את השליטה על חייהם בעצם כך שמעלים להם את רמת המודעות בתפיסת מצבים שנראו להם בלתי אפשריים להתמודדות.

סוד ההצלחה הוא בין השאר השילוב עם טיפול קוגניטיבי, וביחד כשיטת טיפול משולבת היא נוחלת אחוזי הצלחה גבוהים מאוד ואף מהירים יחסית לטיפול הפסיכולוגי המסורתי. במידת הצורך, ישנן בעיות מסוימות שמקובל אף לשלב טיפול CBT עם טיפול תרופתי כדי להגיע לתוצאות אף טובות יותר.

מטופל יוצא החוצה מצויד בכלים המותאמים לו אישית להתמודדות עם המצבים מהם הוא חרד, אשר אחד מהם הוא מוּדעות גבוהה תפיסתית למצב. זו אחת הסיבות שתוצאות הטיפול עובדות לטווח ארוך ולא רק מיידי.

ד"ר אוהד הרשקוביץ מטפל במגוון גדול מאוד של בעיות, פוביות, חרדות ושאר אתגרים שאותם ניתן לפתור היום באמצעות שיטת CBT. לרבות:

דילוג לתוכן